top of page

UØNSKEDE HENDELSER

Sporing og tilbaketrekking/Mistanke om matforgiftning

Alle råvarer må kunne spores tilbake til leverandør. Ved produksjon av varer for lagring i mer enn 2 uker må LOTT nummer på hovedingredienser (eks. kjøttdeig eller fisk) kunne redegjøres for.

Tilbaketrekking:

På bakgrunn av melding fra leverandør eller Mattilsyn om tilbakekalling av varer, fjernes aktuelle varer fra kjøkken og tilhørende kjøle-, fryse eller tørrvarelager.

Dersom den aktuelle varen oppbevares i annet enn originalemballasjen skal også disse tømmes.

Dersom den/de aktuelle varen(-e) er brukt som ingrediens i ferdig produserte retter skal også disse fjernes fra kjøkken og tilhørende kjøle-, fryse eller tørrvarelager.

Dersom varene må lagres, må produktene merkes tydelig ”TILBAKETRUKKET VARE - IKKE BRUK”.

Følg instrukser fra leverandør eller Mattilsynet med hensyn på hva som skal gjøres med produktene.

Leverandør har ansvar for eventuell varsling til sluttforbruker. Mattilsynet kan bistå.

 

Mistanke om matforgiftning:

Noter navn og telefonnummer, samt hva beboer/Giske Omsorgssenter tror han/hun har blitt matforgiftet av

Sett den/de mistenkte varene til side og merk dem:

IKKE BRUK - MISTANKE OM MATFORGIFTNING

Varsle Mattilsynet på telefon 22 40 00 00

Varsle ISO-Piloten på telefon 917 07 628 eller 407 67 252 for videre assistanse.

Avviksrapportering/Korrigerende tiltak

Avvik defineres som brudd på krav i Trygg Mat systemet

               

Eksempel på avvik:

  • Temperatur 8°C mellom to pakker mørbrad i kjølerom

  • Ikke gjennomført opplæring

  • Ikke gjennomført intern revisjon

  • Temperatur -14 °C på frysevarer ved varemottak

  • Klage fra Giske Omsorgssenter/beboere

  • Mistanke om matforgiftning
     

Registrering og behandling av avvik:

  1. Beskriv avviket under elektronisk avviksbehandling i styringssystemet

  2. Beskriv hva som umiddelbart ble gjort med avviket (Strakstiltak)

  3. Trykk "send inn" og avviket vil bli levert elektronisk til Teamleder kjøkken som er ansvarlig for at korrigerende tiltak blir vurdert/iverksatt.

  4. Avvik som har medført matforgiftning skal behandles umiddelbart

  5. Avviksrapporter arkiveres elektronisk i 3 år.

bottom of page